|
Hastur Luboński Klub Fantastów
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Aureus Statysta

Dołączył: 29 Sie 2008 Posty: 691 Skąd: Luboń... znaczy: Nie Twój Zasrany Interes!
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 18:30 Temat postu: LKF 2008 – podsumowanie. |
|
|
LKF 2008 – podsumowanie.
Luboński Klub Fantastyki pierwszy raz zebrał się w 24 sierpnia roku 2008 i w praktyce bez żadnych przerw spotykał się przynajmniej raz w tygodniu, w każdą niedzielę, by wspólnie spędzać czas. Na spotkaniu organizacyjnym było osiem osób, z czego jedna od samego początku była traktowana jako „gościnną”. Zazwyczaj ilość osób obecnych nie przekracza sześciu dusz, choć zdarzyło się i dziewięć. Bodajże dwa spotkania odbyły się w składzie trzyosobowym, który jest dotychczas absolutnym rekordem. Najczęściej na spotkaniach pojawili się Aureus (jedna nieobecność) i Miszcz (chyba też jedna nieobecność). Za absolutny trzon regularnie widującej się grupy możemy uznać (wedle kolejności alfabetycznej) Aureusa, Basię, Kubraka, Maclina, Mardziona, Miszcza i Montlorda. Wszystkie decyzje dotyczące działalności LKFu podejmowane były drogą demokratyczną i nie stworzyliśmy hierarchii ani funkcji.
Około 60% spotkań odbyło się na terenie państwa Linowskich. Kilka na przełomie sierpnia i października u Aurego, duża część w pubie Szkielet, kilka całkiem oderwanie od standardów (przykładowo: pub Tonet, cmentarz dębiński, lochy Kaczmara). Stanowcza większość majątku LKFu (którego około 200 pln stanowi majątek zbiorowy, większość zaś jest jedynie wspólnie magazynowana) znajduje się u Maclina.
Na spotkaniach w najmniejszej mierze graliśmy w gry fabularne (głównie Warhammer pod kierownictwem Montlorda), znacznie częściej skupiając się na karciankach (naszą główną karcianką kolekcjonerską jest Magic: The Gathering, niekolekcjonerską - Cytadelą), grach planszowych (głównie Gra o Tron i Osadnicy z Catanu z dodatkiem Miasta i Rycerze).Większość z nas przeżyła również swoje pionierskie doświadczenia z LARPami, które prowadził Miszcz, a także z bitewniakami (Mordheim sponsorowany przez Kaczmara). Zdarzało nam się też po prostu wyrwać na piwo lub billard, a także nagminnie zarabialiśmy siniaki podczas pojedynków na drewniane miecze, A i to nie wszystko.
Do udanych inicjatyw należy niewątpliwie zaliczyć LANParty zorganizowane przez Maclina, Miszczowskie LARpy, wspólne zgranie się po Hamachi, Do nieudanych należy próba zagrania w świecie Planescape na mechanice D&D 3.5, ponieważ graczom nie chciało się nad tym trochę posiedzieć, Największą porażką grupy jest prawdopodobnie stagnacja liczebnościowa z ukierunkowaniem niżowym (mówiąc krótko, prawie nikt nowy od samego początku się nie pojawił). Na chwilę tworzenia tego spisu nie pojawiła się też (po tygodniu, czyli jest jeszcze nadzieja) od Lubońskiego Ośrodku Kultury w sprawie ofiarowania miejsca do spotkań.
W planach przyszłorocznych mamy przyjęcie rangi stowarzyszenia i zdobycie nowego – niestety mniej kameralnego, ale bardziej stabilnego – miejsca spotkań. LKF ma również możliwość podjąć się kilku inicjatyw, z których możemy wymienić: współpraca w tworzeniu programu na konwencie Pyrkon 2009; beta-testing polskiego (komercyjnego) systemu RPG Dziedzictwo; beta-testing autorskiej mechaniki gry RPG tworzonej przez Aureusa; stworzenie galerii zdjęć stylizowanych na świecie gry komputerowej Arcanum; stworzenie komiksu internetowego na bazie zdjęć figurek do gier bitewnych. Na pewno postaramy się z czasem poszerzyć naszą kolekcje gier i doświadczeń.
Bardziej prywatnie chcę dodać, że to wszystko się sypnie i pójdzie na daremno, jeżeli nie zachce nam się nieco bardziej angażować. Najlepiej to widać po przykładzie gier RPG.
Owocnego roku 2009
życzy Aureus. _________________ "Bądź wytrwały.
Będąc wytrwałym, wzrastaj w siłę."
Dak'kon, za listem Jakuba (1:3-4).
Zapraszam na mój blog o muzyce w grach fabularnych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 18:30 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Monti Bełkoczący Paszczowiec

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 12:10 Temat postu: |
|
|
Auri, jeśli masz, dodaj na forum nasz stary komiks bitewniakowy:) _________________ W twej krwi wypiorę swą brodę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czarny FHTAGN!

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 12:26 Temat postu: |
|
|
Mała poprawka: ten pub to "Thonet", nie "Tonet".
Ogólnie podsumowanie ok. _________________ # Burn the heretic.
# Kill the mutant.
# Purge the unclean. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aureus Statysta

Dołączył: 29 Sie 2008 Posty: 691 Skąd: Luboń... znaczy: Nie Twój Zasrany Interes!
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2009 13:03 Temat postu: |
|
|
Kilka statystyk z naszego forum:
Liczba postów: 758 Postów dziennie: 6.04
Liczba tematów: 84 Tematów dziennie: 0.67
Liczba użytkowników: 11 Użytk. dziennie: 0.09
Start Forum: Pią Sie 29, 2008 00:14
Baza Danych: 1.55 MB _________________ "Bądź wytrwały.
Będąc wytrwałym, wzrastaj w siłę."
Dak'kon, za listem Jakuba (1:3-4).
Zapraszam na mój blog o muzyce w grach fabularnych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Basia Czarcia ogromna kałamarnica

Dołączył: 31 Sie 2008 Posty: 147 Skąd: z Posterunku...ale gdzie to jest?
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 13:53 Temat postu: |
|
|
A ja chciałam dodać, że jako LKF co prawda działamy od sierpnia, ale wcześniej jako grupa nieoficjalna, spotykaliśmy się w piwnicy u Aurego. Chciałam też dodać, że mimo iż aure mówi o braku zaangażowania, to nie chce mi się wierzyć, ze to sie wszystko rozsypie. Teraz jest poprostu trudniej, bo po pierwsze jest zima, a po drugie część LKF ma maturę, a część sesję. Chciałam jeszcze dodać, tak łzawo i głupkowato może, że przede wszystkim poprostu się polubiliśmy. I to chyba należy wpisać w osiągnięcia. Że tworzymy całkiem zgrana grupe. _________________ Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pan Ralf Czarcia ogromna kałamarnica

|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 19:44 Temat postu: |
|
|
| Basia napisał: | | . Chciałam jeszcze dodać, tak łzawo i głupkowato może, że przede wszystkim poprostu się polubiliśmy. I to chyba należy wpisać w osiągnięcia. Że tworzymy całkiem zgrana grupe. |
O Boże... XD
Ralf -1. Aure. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maclin Eteryczny Rabuś

|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 20:54 Temat postu: |
|
|
Zabrzmiało całkiem epicko.
Ja na pewno po maturze będe miał więcej czasu na jakieś inicjatywy, na pewno przyszykuję kampanię wh40k. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Monti Bełkoczący Paszczowiec

|
Wysłany: Sob Sty 10, 2009 10:59 Temat postu: |
|
|
Miłe. _________________ W twej krwi wypiorę swą brodę. |
|
| Powrót do góry |